LET OP
Door verschillende oorzaken kan het voorkomen dat bij de kenmerken de status wel/geen monument niet correct wordt weergegeven.
Wilt u zeker weten of een pand een monument is, check dan https://www.amsterdam.nl/kunst-cultuur/monumenten/
Jan van Galenstraat 4 |
|
Zaaknummer: | CWM-2019-010320 |
Aanvraagnummer: | OLO |
Advies aan: | Stadsdeel West |
advies CWM monument - CWM-2019-010320-001 - Concept aanvraag - Rijksmonument | |
Behandeld: 09-10-2019 door CWM Commissie II B | |
Aanleiding Het betreft hier een informatieve bijeenkomst om de commissie bij te praten in de toekomstige herbestemmingsopgave van de Centrale Markthal en de beoogde herbouw van de gesloopte klokkentoren. BOEi is als eigenaar, exploitant en verhuurder regisseur in de verschillende processen rondom de rijksmonumentale hal. Kader Beleidskader toetsing ingrepen en/of herstel van Monumenten 2016 Status: rijksmonument Herbestemming Hoewel er nog geen vastomlijnde uitgangspunten zijn geformuleerd, is er een duidelijke intentie uitgesproken om nieuwe functies te relateren aan het verleden. Centraal thema is voedselvoorziening op een stedelijke schaal. In de analyse van de architect wordt op twee niveaus een aanpak gevergd. Enerzijds op het beleven van de monumentale en architectonische kwaliteiten van de Markthal, waarbij de nieuwe functie en inrichting zich moeten voegen in de sfeer en een 'continuering' van het oude gebruik. Het uitgangspunt daarbij is om kwaliteiten van het gebouw in stand te houden en zo mogelijk te versterken. Anderzijds wordt gestreefd naar de stedenbouwkundige verbinding met het terrein en de stad. Dit is een lastige opgave aangezien het gebouw hoofdzakelijk is gelegen op de gesloten enclave binnen het Foodcenter. Gezien het feit dat de Centrale Markthal voor tenminste voor 50% publiek toegankelijk moet zijn maar dat de herbestemmingsopgave zich momenteel beperkt tot de contouren van de buitenschil, zal in overleg met het Marktkwartier gezocht moeten worden naar ruimte om de hal goed te kunnen programmeren. De commissie ondersteunt, met deze nadrukkelijke kanttekening, de uitgangspunten en adviseert om voor het vervolgonderzoek ook een restauratie-architect te betrekken bij de herbestemmingsopgave. Klokkentoren In het verleden werd het silhouet van de Markthal mede bepaald door een klokkentoren. Dit vormde een onlosmakelijk deel van het gebouw. De intentie van BOEi is om een klokkentoren te herbouwen. Daarvoor is eerder een ontwerpprijsvraag uitgeschreven. De winnende inschrijving heeft een eigentijdse vertaling van de klokkentoren als uitgangspunt genomen. Een bijzonder vormgegeven object met een passtuk op de bestaande, gemetselde stomp van de toren. Hoewel er zeer veel ontwerpkracht is ingezet, gaat het ontwerp onvoldoende relatie aan met het monument. Geredeneerd vanuit het silhouet, de conceptie in de massa-opbouw en materialiteit verliest het teveel de verbinding met de bestaande Markthal. Het aansluitstuk aan de onderzijde vormt hierin een oneigenlijke toevoeging. Als autonoom object zou de klokkentoren overigens wel goed voorstelbaar zijn. Bij deze ontwerpopgave vormt echter de relatie met het monument een wezenlijk uitgangspunt. |
Door verschillende oorzaken kan het voorkomen dat bij de kenmerken de status wel/geen monument niet correct wordt weergegeven.
Wilt u zeker weten of een pand een monument is, check dan https://www.amsterdam.nl/kunst-cultuur/monumenten/