Gemeente Amsterdam

Commissie Omgevingskwaliteit De Schoonheid van Amsterdam

Welstandsgegevens voor dit adres


ALBERT CUYPSTRAAT 2

 
Zaaknummer: 48592
Aanvraagnummer:
Advies aan: Zuid
 
Bouwaanvraag - - veranderen pand
Behandeld: 11-04-2007 door Commissie II B

Geen Bezwaar
(Nagekomen bouwplan)

Bouwaanvraag - - veranderen pand
Behandeld: 04-04-2007 door Commissie II A

Bezwaar
Om de installaties op het pand aan de Ruysdaelkade aan het zicht te ontrekken wordt voorgesteld om de gevel van de setback te verhogen. Bovendien is de liftopbouw zodanig verkleind dat deze los blijft van de schoorsteen en zijn voor het rooster aan de oostzijde drie opties aangeleverd.
De commissie kan zich vinden in het verhogen van de gevel. Aangezien dit ook consequenties heeft voor de zijgevel van de setback, die hoger is dan zijn belendingen en daardoor zichtbaar zal zijn, dient ook deze gevel kwaliteit te bezitten. Dit dient inzichtelijk gemaakt te worden. Geadviseerd wordt om de gevel van de setback de hoek om te zetten. Bovendien pleit de commissie voor een kwalitatief beter gedetailleerd en smaller boeideel.
Met de verkleining van de liftopbouw is tegemoet gekomen aan het bezwaar van de commissie. De voorgestelde installaties echter komen voor een deel nog te dicht tegen de gootlijst aan. Wat betreft het ventilatierooster aan de oostzijde gaat de voorkeur van de commissie uit naar de extra optie waarbij het rooster in het metselwerk wordt aangebracht in plaats van in het dakvlak, onder de voorwaarde dat deze los wordt gehouden van de gootlijst.

Bouwaanvraag - - veranderen pand
Behandeld: 28-02-2007 door Commissie II B

Ernstig bezwaar
In het gewijzigde voorstel blijft de bestaande schoorsteen behouden. De liftopbouw is ongewijzigd. Het scherm rond de installaties is komen te vervallen.
Door zijn volume komt de liftopbouw niet alleen vast te zitten aan de schoorsteen, maar doorbreekt hij ook de goot van de monumentale kap en is daardoor gedeeltelijk op het dak van het ernaast liggende perceel gesitueerd. Dit leidt niet alleen tot een aantasting van de monumentale waarde van het pand, maar bovendien tot een oneigenlijk beeld.
In verband met de lange zichtlijnen zijn de installaties zichtbaar vanaf de openbare ruimte. Dit geldt met name ook voor de aan de bestaande installaties toegevoegde, op het dak aangebrachte kanalen. Reeds in de bestaande toestand zijn de installaties aanzienlijk groter dan de in de welstandsnota genoemde richtlijn van maximaal 2 vierkante meter, waarbij bovendien geldt dat de installaties zo ver mogelijk midden op het dak geplaatst dienen te worden. Een verdere vergroting van de installaties, zoals nu voorgesteld, is dan ook beslist niet aan de orde, zeker gezien de overduidelijke zichtbaarheid daarvan. Geadviseerd wordt om de kanalen óf wel binnen het volume van het gebouw op te nemen, óf wel te kiezen voor een minder omvangrijk, kwalitatief hoogwaardig installatiesysteem. Met het stadsdeel dient overlegd te worden of de omvang van de huidige installaties, ondanks de afwijking van de nu geldende richtlijnen, als uitgangspunt voor het maximaal toegestane volume aangehouden kan worden. Indien de onderdelen van de installaties in een neutrale, matgrijze kleur worden uitgevoerd en redelijk van aanzien zijn, dienen bij voorkeur geen schermen om de installaties geplaatst te worden, aangezien het volume daardoor alleen onnodig vergroot wordt.
Bij dit advies blijft de oostgevel buiten beschouwing, aangezien de tot nu toe aangeleverde tekeningen verschillen wat de bestaande toestand betreft. Bij voorbaat wordt echter bezwaar gemaakt tegen de hier toegevoegde dakkapel met rooster.

Bouwaanvraag - - veranderen pand
Behandeld: 31-01-2007 door Commissie II A

Ernstig bezwaar
Als beleidskader geldt hier de Welstandsnota van Stadsdeel Oud Zuid en bijbehorende ordekaart. Deze geeft voor deze panden in de buurt De Pijp (noord en midden) zone B (Ruysdaelkade)/C (Albert Cuypstraat) en orde 1 (hoekpand nummer 2)/basis (Ruysdaelkade 4-6) aan. Het hoekpand, nr. 2, is bovendien een genomineerd Gemeentelijk monument (GMP).
Orde 1 geeft aan: geregistreerde en beoogde Rijks- en Gemeentelijke monumenten. Hiervoor geldt: restauratieve aanpak. Handhaven en herstellen van de oorspronkelijke elementen in vorm, maat, materiaal detaillering, verhouding en kleur. In geval van storende verminkingen, reconstructie van de oorspronkelijke bouwmassa.
Basisorde geeft aan: voor de periode kenmerkende bouwwerken met basiskwaliteit, of bouwwerken die door ingrijpende wijzigingen hun architectonische meerwaarde hebben verloren. Hiervoor geldt: de oorspronkelijke architectonische karakteristiek vormt het uitgangspunt.
Zone B geeft aan: beschermenswaardige zone met een nadrukkelijke stedenbouwkundige verbijzondering.Voor deze zone geldt als uitgangspunt handhaving van onder meer de ruimtelijke structuur en het historische straatbeeld.
Zone C geeft aan: karakteristieke zone met stedenbouwkundige meerwaarde.
Voor deze zone geldt dat de architectonische continuïteit moet worden gehandhaafd.
Het plan betreft voor het GMP-pand een interne verbouwing, de wijziging van de entree, het plaatsen van een rooster in het dakvlak van de oostgevel en het vergroten van de liftaanbouw aan de achterzijde. Verder worden de installaties op het dak van het basisorde pand achter het voormalige fabrieksgebouw aangepast en achter een semi-transparant geluidsscherm geplaatst.
Het maken van dakuitbouwen is volgens de welstandsnota voor orde 1 panden niet toegestaan. Het vergroten van de liftopbouw vormt een onaanvaardbare aantasting van de kap en past dan ook niet in het restauratieve beleid voor orde 1 panden. Dit geldt ook voor het plaatsen van het uitblaasrooster in het dakschild, dat een aantasting van het dakvlak van het monumentale pand vormt. Mede vanwege de lange zichtlijnen door de situering op de hoek aan de Ruysdaelkade zullen zowel de liftuitbouw en de schermen om de installaties duidelijk zichtbaar zijn. Beide ingrepen leiden tot een ernstige ontsiering van het gevel- en straatbeeld en verstoring van de kwaliteit van de openbare ruimte en zijn dan ook vanuit oogpunt van welstand onaanvaardbaar.
Het wijzigen van de verschraalde toegang is een positieve ontwikkeling en de interne verbouwing heeft geen noemenswaardige gevolgen voor de monumentale waarden.

Bouwaanvraag - - veranderen pand
Behandeld: 10-01-2007 door Commissie II A


Aanhouden. Om advies naar BMA.

Adres

Amsterdam Albert Cuypstraat 2

Criteria zoeken

Adviezen zoeken