Gemeente Amsterdam

Commissie Omgevingskwaliteit De Schoonheid van Amsterdam

Welstandsgegevens voor dit adres


AMSTELDORP

 
Zaaknummer: 43899
Aanvraagnummer:
Advies aan: Oost
 
Voorinformatie - - handhaving
Behandeld: 13-09-2006 door Commissie II

Ernstig bezwaar
Abusievelijk heeft de commissie bij haar beoordeling van het schilderwerk in de vergadering van 6 juli 2005 verwezen naar het in de welstandsnota vastgestelde beleidskader voor de Weesperzijdebuurt. Het stadsdeel verzoekt de commissie daarom om een nieuwe beoordeling.
Als beleidskader geldt hier de Welstandsnota Oost/Watergraafsmeer 2004, bijlage B Gebiedsgerichte Criteria, hfdst. 5.3.4.2 Amstelbuurt. De beoordeling dient plaats te vinden op niveau 3 (lichte toetsing). Het welstandsbeleid is gericht op het handhaven van de basiskwaliteit van het gebied. Bij de beoordeling gelden de volgende aandachtsvelden:
- relatie met de omgeving (zoals omschreven in hoofdstuk 5 resp. Bijlage B Gebiedsgerichte criteria, en bijlage C Aanvullende criteria voor historische bebouwing tot 1965).
- het bouwwerk op zichzelf, indien van belang voor het behoud van de bestaande kwaliteit cq. basiskwaliteit (zoals omschreven in bijlage C Aanvullende criteria voor historische bebouwing tot 1965).
De onder bijlage C opgenomen waarderingskaart geeft voor deze locatie zone B en orde 3 aan.
Zone B geeft aan: beschermingswaardige zone met een nadrukkelijke stedenbouwkundige verbijzondering. Voor deze zone geldt als uitgangspunt handhaving van het historische straatbeeld.
Orde 3 wil zeggen: uitgangspunt is het handhaven en herstellen van de oorspronkelijke elementen in vorm, maat, materiaal, detaillering, verhouding en kleur. Veranderingen hierin zijn in geringe mate denkbaar als deze overeenstemmen met de oorspronkelijke karakteristiek.
Aangezien conform het hierboven omschreven beleidskader niet het niveau van de toetsing de doorslag geeft, maar de in de welstandsnota vastgestelde "Aanvullende criteria voor historische bebouwing tot 1965" leidend zijn, volstaat de commissie met een herhaling van haar in de vergadering van 5 juli 2005 geformuleerde negatieve advies:
De commissie is van mening dat het gedeeltelijk uitgevoerde kleurenplan niet past in bovengenoemd beleidskader en dat door de voorgestelde expliciete kleurtoepassing de eigen identiteit van het Amsteldorp volledig teniet wordt gemaakt.
Een bijzondere kleurtoepassing zou eventueel gerechtvaardigd zijn, als hier sprake was van anonieme woonblokken- en straten. Het tegendeel is echter het geval: de eenvoudige maar zeer doordachte structuur en opzet heeft hier juist geleid tot een verrassende en unieke woonbuurt. De kwaliteit en charme van het oorspronkelijke Amsteldorp berusten op een uitgebalanceerd evenwicht tussen vorm, materiaal, detaillering, kleur en groen. Door het aanbrengen van - aan het huidige sobere kleurenpalet niet verwante - zeer expliciete kleuren op verschillende onderdelen van de gevels (dakranden, balkons, en voordeuren inclusief kozijnen) wordt op deze elementen teveel nadruk gelegd en wordt de vanzelfsprekende samenhang volledig verstoord.
Concluderend stelt de commissie vast dat de oorspronkelijke karakteristiek van het Amsteldorp door deze kleurtoepassing ernstig wordt aangetast. De verminking van het gevelbeeld doet ernstig afbreuk aan de welstand van de woonblokken zelf, de openbare ruimte en daarmee het gehele ensemble van het Amsteldorp. Deze ingreep is dan ook in de ogen van de commissie volstrekt onaanvaardbaar.

Voorinformatie - - handhaving
Behandeld: 06-07-2005 door Commissie II

Ernstig bezwaar
In de vergadering d.d. 2 maart 2005 heeft de commissie in het kader van een voorinformatie ernstig bezwaar gemaakt tegen het voorstel om met een door een kunstenaar ontwikkeld kleurenplan het Amsteldorp een nieuw gezicht te geven. Het voorstel behelsde het aanbrengen van een serie van zeven kleuren op de dakranden, balkons en voordeuren van de 42 woonblokken, waarbij per straat werd gekozen voor één van deze zeven kleuren.
Ondanks dit ernstige bezwaar van de commissie is dit kleurenplan inmiddels aan een aantal woonblokken tot uitvoering gebracht. Het stadsdeel heeft de commissie daarom opnieuw om advies gevraagd.
Aangezien de uitvoering van het kleurenplan niet verschilt van het oorspronkelijk aan de commissie getoonde voorstel in het kader van een voorinformatie, volstaat zij daarom met een herhaling van haar in de vergadering d.d. 2 maart 2005 gegeven negatieve advies.
Als beleidskader geldt hier de Welstandsnota Oost/Watergraafsmeer 2004, bijlage B Gebiedsgerichte Criteria, hfdst. 5.3.2.1 Weesperzijdebuurt. De beoordeling vindt plaats op niveau 1 (zware toetsing), als aandachtsveld geldt bijlage C (Aanvullende Criteria voor historische bebouwing tot 1965).
Zone B geeft aan: beschermingswaardige zone met een nadrukkelijke stedenbouwkundige verbijzondering, dikwijls onderdeel van een bijzondere ruimtelijke structuur, al dan niet gerealiseerd volgens een belangrijk stedenbouwkundig plan. In een zone B wordt de stedenbouwkundige meerwaarde versterkt door een architectonische of ruimtelijke verbijzondering. Dit kan gebeuren door een kwalitatief hoogstaande en gave historische bebouwing, of doordat de zone deel uitmaakt van een bijzondere, al dan niet volgens een belangrijk stedenbouwkundig ontwerp gerealiseerde ruimtelijke structuur. Voor deze zone geldt als uitgangspunt handhaving van de ruimtelijke structuur, van het historische straatbeeld, groenvoorziening en waterpartij(en).
Orde 3 wil zeggen: karakteristieke bouwwerken met architectonische en/of stedenbouwkundige meerwaarde.
De commissie is van mening dat het gedeeltelijk uitgevoerde kleurenplan niet past in bovengenoemd beleidskader en dat door de voorgestelde expliciete kleurtoepassing de eigen identiteit van het Amsteldorp volledig teniet wordt gemaakt.
Een bijzondere kleurtoepassing zou eventueel gerechtvaardigd zijn, als hier sprake was van anonieme woonblokken- en straten. Het tegendeel is echter het geval: de eenvoudige maar zeer doordachte structuur en opzet heeft hier juist geleid tot een verrassende en unieke woonbuurt. De kwaliteit en charme van het oorspronkelijke Amsteldorp berust op een uitgebalanceerd evenwicht tussen vorm, materiaal, detaillering, kleur en groen. Door het aanbrengen van - aan het huidige sobere kleurenpalet niet verwante - zeer expliciete kleuren op verschillende onderdelen van de gevels (dakranden, balkons, en voordeuren inclusief kozijnen) wordt op deze elementen teveel nadruk gelegd en wordt de vanzelfsprekende samenhang volledig verstoord.
Concluderend stelt de commissie vast dat de oorspronkelijke karakteristiek van het Amsteldorp door deze kleurtoepassing ernstig wordt aangetast. De verminking van het gevelbeeld doet ernstig afbreuk aan de welstand van de woonblokken zelf, de openbare ruimte en daarmee het gehele ensemble van het Amsteldorp. Deze ingreep is dan ook in de ogen van de commissie volstrekt onaanvaardbaar.

Adres

AMSTELDORP

Criteria zoeken

Adviezen zoeken