Gemeente Amsterdam

Commissie Omgevingskwaliteit De Schoonheid van Amsterdam

Welstandsgegevens voor dit adres


AMSTELDORP

 
Zaaknummer: 42810
Aanvraagnummer:
Advies aan: Zuid
 
Voorinformatie - - schilderen/beschilderen
Behandeld: 02-03-2005 door Commissie II

Ernstig bezwaar
Als beleidskader geldt hier de Welstandsnota Oost/Watergraafsmeer 2004, bijlage B Gebiedsgerichte Criteria, hfdst. 5.3.4.2. Amstelbuurt. De beoordeling vindt plaats op niveau 1 (zware toetsing), als aandachtsveld geldt bijlage C (Aanvullende Criteria voor historische bebouwing tot 1965).
Zone B geeft aan: beschermingswaardige zone met een nadrukkelijke stedenbouwkundige verbijzondering, dikwijls onderdeel van een bijzondere ruimtelijke structuur, al dan niet gerealiseerd volgens een belangrijk stedenbouwkundig plan. In een zone B wordt de stedenbouwkundige meerwaarde versterkt door een architectonische of ruimtelijke verbijzondering. Dit kan gebeuren door een kwalitatief hoogstaande en gave historische bebouwing, of doordat de zone deel uitmaakt van een bijzondere, al dan niet volgens een belangrijk stedenbouwkundig ontwerp gerealiseerde ruimtelijke structuur. Voor deze zone geldt als uitgangspunt handhaving van de ruimtelijke structuur, van het historische straatbeeld, groenvoorziening en waterpartij(en).
Orde 3 wil zeggen: karakteristieke bouwwerken met architectonische en/of stedenbouwkundige meerwaarde.
Het plan behelst een nieuwe kleurtoepassing over het gehele Amsteldorp, waarbij over de 42 woonblokken een serie van zeven kleuren wordt aangebracht.
De commissie is van mening dat dit kleurenplan niet past in bovengenoemd beleidskader en dat door de voorgestelde expliciete kleurtoepassing de eigen identiteit van het Amsteldorp volledig teniet wordt gemaakt. Van een eventuele anonimiteit van woonblokken- en straten, woordoor een bijzondere kleurtoepassing eventueel gerechtvaardigd zou zijn, is in de huidige situatie geen sprake, in tegendeel: de eenvoudige maar zeer doordachte structuur en opzet heeft hier juist geleid tot een verrassende en unieke woonbuurt. De huidige kwaliteit en charme van het Amsteldorp berust op een uitgebalanceerd evenwicht tussen vorm, materiaal, detaillering, kleur en groen. Door het aanbrengen van - aan het huidige sobere kleurenpalet niet verwante - zeer expliciete kleuren op verschillende onderdelen van de gevels (dakranden, balkons, en voordeuren inclusief kozijnen) wordt op deze elementen té veel nadruk gelegd en wordt de vanzelfsprekende samenhang volledig verstoord.
Concluderend stelt de commissie vast dat de oorspronkelijke karakteristiek van het Amsteldorp door de voorgestelde kleurtoepassing ernstig wordt aangetast. De verminking van het gevelbeeld doet ernstig afbreuk aan de welstand van de woonblokken zelf, de openbare ruimte en daarmee het gehele ensemble van het Amsteldorp. De voorgestelde ingreep is dan ook in de ogen van de commissie volstrekt onaanvaardbaar.

Adres

AMSTELDORP

Criteria zoeken

Adviezen zoeken