Gemeente Amsterdam

Commissie Omgevingskwaliteit De Schoonheid van Amsterdam

Welstandsgegevens voor dit adres


JAN EVERTSENSTRAAT 201

 
Zaaknummer: 52683
Aanvraagnummer:
Advies aan: Nieuw-West
 
Voorinformatie - - advies
Behandeld: 30-06-2008 door Commissie IV


Bij de beoordeling van de monumentwaardigheid toetst de commissie of de panden van belang zijn vanwege hun architectuurhistorische, cultuurhistorische en stedenbouwkundige waarde, vanwege de gaafheid/herkenbaarheid en/of vanwege de zeldzaamheid.

Architectuur- en cultuurhistorische waarde
In opdracht van woningbouwvereniging Rochdale ontwierp Herman Knijtijzer tussen 1955 en 1958 dit complex van 364 woningen. De bouw duurde van 1959 tot 1960. Het complex bestaat uit vier flatgebouwen aan de Jan Evertsenstraat met bergingen op de begane grond, vier verdiepingen met portieketageflats en daarop drie lagen galerijwoningen. De vier lagere woningblokken die haaks daarop staan zijn vier verdieping hoge portieketagewoningen.
De gevels zijn sober maar zorgvuldig gedetailleerd vooral wat betreft de entreepartijen, de vensters en de verschijningsvorm van de verscheidenheid in woningtypes.
De Amsterdamse architect Herman Knijtijzer (1914-1994) werkte in de beginperiode van zijn carrière voornamelijk aan winkels, verbouwingen en prijsvragen. Met de enorme na-oorlogse bouwopgave kreeg zijn bureau grotere bouwopgaven zoals scholen en kerken. In deze periode heeft de architect slechts eenmaal een grootschalig woningbouwproject gerealiseerd namelijk dat aan de Jan Evertsenstraat.
Uit dit blok spreekt zijn ontwerphouding waarbij eenvoud in de architectuur een belangrijk principe was. Betekenisvolle plattegronden en een subtiele detaillering waren voor hem middelen om functionele oplossing betekenis te geven.
In de jaren zestig legde hij zich steeds meer toe op restauratie en maakte hij als lid van de Commissie Dooijes een eerste aanzet voor een gemeentelijk monumentenbestand.

Stedenbouwkundige waarde
Het complex ligt aan de drukke Jan Evertsenstraat en vormt tevens de randbebouwing van Overtoomse Veld. Met de opzet van de verkaveling is hiermee rekening gehouden: de L-vormige haken hebben vier hoge flatgebouwen aan de Jan Evertsenstraat en haaks daarop vier lagere stroken die in de luwte van de flats liggen en door hun ruime opzet met het tussengelegen groen, een tuinstedelijk karakter hebben. De flatgebouwen verspringen iets en
begeleiden zo de bocht in de weg. De lage winkels vormen de verbinding tussen de flats en de stroken en vormen een ritmisch element aan de Jan Evertsenstraat.

Conclusie
Het complex is voor Amsterdam van belang vanwege de architectuurhistorische, cultuurhistorische en stedenbouwkundige waarde als ongeschonden voorbeeld van een karakteristiek vormgegeven woningcomplex uit het de periode 1955-1960, waarbij uit de stedenbouwkundige inpassing duidelijke aandacht spreekt voor de beginselen van het AUP. Ook binnen het oeuvre van deze vooraanstaande Amsterdamse architect neemt dit grote woningbouwcomplex een bijzondere plaats in en typeert het zijn ontwerpopvattingen.
Vanwege genoemde redenen is dit woningcomplex hoog gewaardeerd op waarderingskaarten voor de Westelijke Tuinsteden (2001) en opgenomen in de zogenaamde Top 100 van belangrijke na-oorlogse objecten die op initiatief van wethouder Tjeerd Herrema in begin 2008 tot stand is gekomen. Bescherming als gemeentelijk monument ligt geheel in deze lijn.

Adres

Amsterdam Jan Evertsenstraat 201

Criteria zoeken

Adviezen zoeken