Gemeente Amsterdam

Commissie Omgevingskwaliteit De Schoonheid van Amsterdam

Welstandsgegevens voor dit adres


PIETER JACOBSZSTRAAT 40

 
Zaaknummer: 44019
Aanvraagnummer:
Advies aan: Amsterdam-Centrum
 
Bouwaanvraag - - veranderen pand
Behandeld: 14-06-2006 door Commissie I

Geen Bezwaar
De commissie gaat node akkoord met de aangepaste toegangspuien. Naar aanleiding van het begeleidend schrijven van de architect, waarin hij stelt dat muldenpannen veelvuldig worden toegepast in de directe omgeving en technisch een betere oplossing zijn dan de Hollandse pan, gaat de commissie alsnog akkoord met toepassing van deze dakpan.

Bouwaanvraag - - veranderen pand
Behandeld: 31-05-2006 door Commissie I

Bezwaar
De commissie blijft van mening dat in de vormgeving van de onderpui de diverse functies (garagedeur, entree woning en berging) tot uitdrukking dienen te worden gebracht. Het verschil tussen de entrees van de woningen en de garage moet leesbaar zijn. Gezien de traditionele opzet van de panden is de keuze van zeer eigentijds vormgegeven onderpuien een vreemde.
Het voorstel om het dak te dekken met een vlakke Muldenpan vind de commissie geen goede keuze. Zij stelt voor om gewoon de opnieuw verbeterde Hollandse pan te gebruiken.

Bouwaanvraag - - veranderen pand
Behandeld: 05-04-2006 door Commissie I

Bezwaar
De historische binnenstad is aangewezen als beschermd stadsgezicht. Hier worden hoge eisen gesteld aan behoud van de kwaliteit van de bebouwing en de gebouwde omgeving.
Het plan betreft het bouwen in afwijking van de vergunning, waarbij de voorgevel opnieuw is ingedeeld omdat de plattegrond is gewijzigd.
De commissie is van mening dat er de 3 delen afzonderlijk herkenbaar moeten zijn. De middenpui heeft een andere functie, namelijk entree naar de woningen en berging, maar heeft dezelfde architectuur als de twee garagedeuren. Concluderend kan worden gesteld dat in de vormgeving van de onderpui de diverse functies (garagedeur, entree woning en berging) tot uitdrukking dienen te worden gebracht. Er dient een andere dakbedekking toegepast te worden dan de voorgestelde vlakke dakpan, omdat het dak al nauwelijks geprofileerd is. De commissie merkt op dat de dakkapellen een verbetering zijn ten opzichte van de vergunde situatie, en kan hiermee akkoord gaan.

Bouwaanvraag - - veranderen pand
Behandeld: 16-11-2005 door Commissie I

Bezwaar
De commissie maakt bezwaar tegen de dakramen in de voorgevel en de loggia's in de achtergevel. De steen is in principe akkoord, maar dit hangt af van kleur en type van het voegwerk.

Bouwaanvraag - - veranderen pand
Behandeld: 05-10-2005 door Commissie I

Bezwaar
In het gewijzigde voorstel wordt het ontwerp van de dakkapellen gehandhaafd, de woningentree en fietsenentree zijn nu zichtbaar in de gevel, de twee overige puien zijn uitgevoerd als deur met glasopeningen.
De commissie maakt bezwaar tegen dit voorstel. Allereerst stelt zij vast dat er een schrijnend gebrek is aan detaillering en materialisering. En dat er voldaan moet worden aan de welstandsnota die duidelijk stelt dat de dakkapellen slechts 1/3 van de lengte van het dakschild mogen beslaan en niet meer dan 30% van de totale oppervlakte. Verder dienen de dakkapellen zowel aan de voor- als achterzijde uit de goot te worden geplaatst. Beide richtlijnen gelden dus. De dakkapellen zoals nu voorgesteld moeten kleiner worden uitgevoerd. Door het ontwerp van de nooddeur, suggereert het iets meer, wat op zijn beurt voor de nodige verwarring zorgt.

Bouwaanvraag - - veranderen pand
Behandeld: 24-08-2005 door Commissie I

Bezwaar
In het aangepaste plan worden in het voorste dakschild de dakkapellen los van de goot gehouden.
De commissie blijft van mening dat het totaal van ingrepen een verarming van het gevelbeeld veroorzaakt. Met name de onderpuien, kroonlijsten en detaillering komen schraal over. De onderpui voldoet niet aan de welstandscriteria waarin wordt gesteld dat het permanent dichtzetten van onderpuien, ramen en deuren niet is toegestaan omdat dit een aantasting van de stedelijke plint vormt.
De commissie merkt op dat de dakkapellen in de kap doorgaans slechts 1/3 van de lengte van het dakschild mogen beslaan en niet meer dan 30% van de totaal oppervlakte. Verder dienen de dakkapellen zowel aan de voor- als aan de achterzijde uit de goot te worden geplaatst.

Bouwaanvraag - - veranderen pand
Behandeld: 13-07-2005 door Commissie I

Bezwaar
De historische binnenstad is aangewezen als 'beschermd stadsgezicht'. Hier worden hoge eisen gesteld aan behoud van de kwaliteit van de bebouwing en de gebouwde omgeving. Het daklandschap maakt hier een onlosmakelijk onderdeel van uit.
Het plan behelst het wijzigen van het vergunde plan en treden er dus ook wijzigingen op in het gevelaanzicht.
De commissie is van mening dat het gevelbeeld hierdoor verslechterd. Als beleidskader geldt hier de welstandsnota van het stadsdeel Amsterdam Centrum waarin wordt gesteld dat:
- de oorspronkelijke kapconstructie en noklijn duidelijk herkenbaar dienen te blijven
- en dat de grootte van een dakkapel maximaal 30% van het hellend dakvlak mag bedragen
In dit voorstel zijn de dakkapellen te dicht op de goot en zijn de dakkapellen te groot.
De commissie maakt derhalve bezwaar tegen dit ingediende voorstel.

Adres

Amsterdam Pieter Jacobszstraat 40

Criteria zoeken

Adviezen zoeken