LET OP
Door verschillende oorzaken kan het voorkomen dat bij de kenmerken de status wel/geen monument niet correct wordt weergegeven.
Wilt u zeker weten of een pand een monument is, check dan https://www.amsterdam.nl/kunst-cultuur/monumenten/
ALBERT CUYPSTRAAT 21 |
|
Zaaknummer: | 43128 |
Aanvraagnummer: | |
Advies aan: | Zuid |
Bouwaanvraag - - opr.ver.vergr. woning(en) | |
Behandeld: 13-04-2005 door Commissie II | |
Bezwaar Als beleidskader geldt hier de Welstandsnota van Stadsdeel Oud Zuid en bijbehorende ordekaart. Deze geeft voor dit pand in de Pijp zone A en orde 3 aan. Zone A geeft aan: te beschouwen als de dragende structuur van een (potentieel) beschermd stadsgezicht. Dit betreft een zone die vanwege haar bijzondere waarde kan worden aangemerkt als beschermingswaardig stadsgezicht. De bebouwing en/of het groen en/of het water is/zijn van uitzonderlijke kwaliteit en/of gaafheid en het gebied is gerealiseerd volgens een belangrijk stedenbouwkundig ontwerp of maakt deel uit van een bijzonder ruimtelijke structuur. Voor deze zone geldt een restauratieve aanpak van de ruimtelijke structuur en architectuur. Uitgangspunt is handhaving en indien nodig herstel van de kwaliteit van het oorspronkelijke stedenbouwkundig concept en de historische bebouwing. Orde 3 geeft aan: karakteristieke bouwwerken met architectonische en/of stedenbouwkundige meerwaarde. Hiervoor geldt: handhaven van de oorspronkelijke karakteristiek. Uitgangspunt is het handhaven en herstellen van de oorspronkelijke elementen in vorm, maat, materiaal, detaillering, verhouding en kleur. Veranderingen hierin zijn in geringe mate denkbaar als deze overeenstemmen met de oorspronkelijke karakteristiek. Het betreft hier een bouwplan voor het veranderen en verhogen van de kap, het maken van een dakterras in de kap en het veranderen en vergroten van de raamopeningen in de achtergevel. De commissie maakt bezwaar tegen de voorgenomen veranderingen in dit pand. Voor orde 3 panden geldt m.b.t. de gevels en gevelbeëindigingen (geldt ook voor de achterzijde): "de oorspronkelijke gevels en gevelbeëindigingen handhaven / herstellen / terugbrengen". M.b.t. de kap geldt: "in beginsel oorspronkelijke daken, dakranden, dakbedekking en goten handhaven en herstellen. Verder zijn dakterrassen (op orde 3 panden) alleen toegestaan op van oorsprong platte daken, indien er niet sprake is van lange zichtlijnen. De voorgestelde veranderingen in vorm en volume vormen een grote aantasting van de karakteristiek van dit pand, en zijn derhalve onaanvaardbaar. Het maken van een dakterras is op panden met een kap vanwege de aantasting van de oorspronkelijke kap onaanvaardbaar en derhalve uitgesloten. M.b.t. de vergroting van de gevelopeningen in de achtergevel t.b.v. grotere kozijnen is de commissie van mening dat ook deze niet voldoen aan de in de welstandsnota gestelde richtlijnen. Deze stellen dat maximaal één gevelopening per verdieping (t.b.v. een dakterras of balkon) in de oorspronkelijke breedte naar onder toe verlengd mag worden (met een maximum van 90 cm). De voorgestelde vergrotingen van de kozijnen voldoen niet aan deze richtlijn. Daarom maakt de commissie ook tegen deze ingreep bezwaar. |
Door verschillende oorzaken kan het voorkomen dat bij de kenmerken de status wel/geen monument niet correct wordt weergegeven.
Wilt u zeker weten of een pand een monument is, check dan https://www.amsterdam.nl/kunst-cultuur/monumenten/