Gemeente Amsterdam

Commissie Omgevingskwaliteit De Schoonheid van Amsterdam

Welstandsgegevens voor dit adres


JAN EVERTSENSTRAAT 473

 
Zaaknummer: 43046
Aanvraagnummer:
Advies aan: Nieuw-West
 
Bouwaanvraag - - renovatie
Behandeld: 20-07-2005 door Commissie III


In het gewijzigde plan worden de glazen onderpanelen in de voorgevelpui in de plint vervangen door aluminiumbeplating. Zowel de supervisor als de commissie gingen in hun vorige advies uit van een betonnen invulling. De commissie stelde "handhaving van de betonnen plint". De supervisor stelde "een betonnen plint in de hoogte van de onderste panelen toe te passen". De commissie blijft van mening dat de voorgestelde aluminium pui op deze wijze een te grote aantasting vormt van het karakteristieke gevelbeeld. Zij handhaaft derhalve haar eerder geformuleerde advies. Na de vergadering wordt een conform de opmerkingen aangepast plan ontvangen, waartegen geen bezwaar bestaat

Bouwaanvraag - - renovatie
Behandeld: 06-07-2005 door Commissie III

Bezwaar
De commissie volgt het advies van de supervisor en gaat o.a. akkoord met de vervanging van de kozijnen door aluminium profielen, het vluchttrappenhuis en de lift. De vervanging van de gesloten borstweringen in de noordgevel door een glasvulling tast de kenmerkende ritmiek te zeer aan en mist hiermee een gedegen aansluiting op het maaiveld. Hier dient de betonnen plint gehandhaafd te blijven.

Bouwaanvraag - - renovatie
Behandeld: 22-06-2005 door Commissie III

Bezwaar
De commissie concludeert dat de hier doorgevoerde wijzigingen minimaal zijn. Er is niet tegemoet gekomen aan de in de vergadering d.d. 8 juni geformuleerde bezwaren. Daarnaast is het voor de commissie onmogelijk om het plan in samenhang met de te bebouwen omgeving te beoordelen. Zij stuurt het plan om advies naar de supervisor, omdat hij die samenhang wel kan beoordelen.

Bouwaanvraag - - renovatie
Behandeld: 08-06-2005 door Commissie III

Bezwaar
De kleur van het bestaande betonwerk in okergeel blijft gehandhaafd. De stalen kozijnen worden vervangen door aluminium kozijnen.
De commissie is van mening dat de detaillering van de nieuwe kozijnen sterk afwijkt van de oorspronkelijke situatie, waarin de kozijnen bestaan uit smalle, vlakke profielen. De nieuwe kozijnprofielen zijn te grof en tasten het karakteristieke beeld van de gevel te zeer aan. De toegevoegde elementen, het vluchttrappenhuis en de lift, wijken in aanpak teveel van elkaar af. De vervanging van de gesloten borstweringen in de gevel door glasvullingen met colorbel tasten de kenmerkende ritmiek in de gevel te zeer aan.
De commissie concludeert dat het plan op genoemde punten niet voldoende tegemoet komt aan haar eerder geformuleerde bezwaar.

Bouwaanvraag - - renovatie
Behandeld: 01-06-2005 door Plenum


N.a.v. het verslag van 11 mei punt 33, Jan Evertsenstraat 473 (43046), stelt de heer Steenhuis voor de zin 'Het zou wenselijk zijn dat het resterende deel van de school op een meer restauratieve wijze wordt aangepakt zodat het zijn bijzonder karakter niet verliest'. naar het einde te verplaatsen, met als toevoeging 'Afwijkingen ten opzichte van het restauratieve concept zouden vervolgens gemotiveerd kunnen worden vanuit het concept van de nieuwbouw.'

Bouwaanvraag - - renovatie
Behandeld: 11-05-2005 door Commissie III

Bezwaar
Op verzoek van de commissie heeft bMA een advies geschreven ten aanzien van de verbouwplannen voor "de oude Huygens", aangezien het oorspronkelijke gebouw volgens de commissie behandelt zou moeten worden als toekomstig monument. Naar aanleiding van het preadvies van bMA blijft de commissie onverminderd bij haar eerder geformuleerde bezwaar. Er is geen aangepast plan ontvangen.
Recapitulerend: het betreft een gedeeltelijke sloop en ingrijpende renovatie van het naar een ontwerp van L. van Steenhart Carré en K.P. Tholens in 1960 gebouwde voormalige R.K. Technische school Dominique Salvio. (later Huygenscollege). De oostelijke vleugel, gelegen op van de hoek van de Jan Evertsenstraat en de Jan Tooropstraat, is samen met de karakteristieke toren naast de hoofdentree gesloopt. Het voornemen is ervoor in de plaats een toren te bouwen. Dit is nog niet uitgewerkt. De ramen in de scholen worden vervangen door aluminium ramen geplaatst in houten stelkozijnen. De detaillering wijkt sterk af van de bestaande stalen ramen. Het betonwerk wordt wit geschilderd. De gevels ondergaan een aantal wijzigingen bij de begane grond.
De commissie is van mening dat de school van Steenhart Carré en Tholens één van de hoogtepunten van scholenbouw uit de jaren '60 is welke veel navolging heeft gekend. De school is daarom voorgedragen voor plaatsing op de Gemeentelijke Monumentenlijst. De school heeft een industrieel karakter welke aansluit bij de technische oorsprong van de school. De sloop van de oostvleugel en toren is een ernstige aantasting van het genomineerde monument. Het renovatievoorstel doet ernstig afbreuk aan het resterende deel van de school. De kozijndetaillering sluit totaal niet aan bij de huidige karakteristiek en ook het kleurvoorstel zal het beeld van het gebouw sterk wijzigen. De wijzigingen in de plint doen afbreuk aan het oorspronkelijke concept. Het zou wenselijk zijn dat het resterende deel van de school op een meer restauratieve wijze wordt aangepakt zodat het zijn bijzondere karakter niet verliest.
De plattegronden worden gewijzigd. De lesgebouwen zijn opgebouwd uit lange gangen met aan weerszijden hiervan de lokalen. Als scheidingen tussen de lokalen en gangen zijn glazen wanden in een stalen kozijn met bakstenen borstwering aangebracht. De lokalen krijgen door het vele gebruik van glas veel licht. Deze opzet verdwijnt grotendeels.
Deze wijzigingen in de plattegrond zijn niet wenselijk omdat zij aansluiten bij het basisconcept van de oorspronkelijke school. Dit is van belang als de school aangewezen wordt tot monument.
Wat betreft de nieuwe lift en de nieuwe noodtrap merkt de commissie op dat dit een ontwerpopgave is welke als toegevoegd element in samenhang met de oudbouw moet worden vormgegeven.

Bouwaanvraag - - renovatie
Behandeld: 27-04-2005 door Commissie III


De heren Bijhouwer (supervisor), Vorstenbosch (stedenbouwkundige), Venneman (dedato architecten) en de heren Scheenhart en Somsen (Kristal) zijn in de vergadering aanwezig. Een overzichtslijst met wijzigingen van het Huygens College wordt voorgelegd. In het vorig overleg met de commissie was afgesproken het plan te behandelen in samenhang met de aangrenzende nieuwbouw en een advies van bMA. Door een communicatiestoring heeft bMA onvoldoende tijd gehad haar advies te leveren en heeft zij verzocht de behandeling twee weken uit te stellen. De heer Vorstenbosch neemt het initiatief voor een gesprek in de komende week met de architect en bMA.
De commissie merkt op dat zij wel verwacht dat de architect reageert op de verschillende opmerkingen, welke zij in het overleg van 13 april heeft gemaakt. Deze betreffen o.a. de onacceptabele kleurwijziging van het geschilderde beton, de te sterk afwijkende nieuwe kozijnprofielen en de afwijkende aanpak van de lift en het trappenhuis. Beiden zouden in eenzelfde behandeling als toegevoegd element dienen te worden vormgegeven.
Het plan wordt voor de volgende vergadering geagendeerd.

Bouwaanvraag - - renovatie
Behandeld: 13-04-2005 door Commissie III


De heren Bijhouwer (supervisor), Scheenhart (projectmanager Far west) en Vorstenbosch (stedenbouwkundige stadsdeel) zijn in de vergadering aanwezig. De heer Vorstenbosch geeft een toelichting op het uitwerkingsplan Huygenslocatie. Een deel van de oude Huygens is reeds gesloopt en wordt opgenomen in de aansluitende nieuwbouw van de architecten Köther & Salman. Als hoekmarkering van de J.Evertsenlaan en de J.Tooropstraat komt er naast de oude Huygens een 61 m hoge toren, tevens van Köther & Salman. Het oude schoolgebouw uit begin 70-er jaren wordt met zijn industriële karakter als 'parel' uit deze periode aangemerkt. Het plan omvat nu renovatie van het gebouw om een multifunctioneel bedrijvencomplex hierin mogelijk te maken. Er is sprake van een flexibel casco. De renovatie zal met terughoudendheid en respect voor het bestaande plaatsvinden. De kozijnen worden vernieuwd, de grindbetonnen banden blijven gehandhaafd, er is een kleurvoorstel voor wijziging van het geschilderde beton, in de aanbouw met sheddaken komt een restaurant, in de binnenhoek van het gebouw worden een lift toegevoegd en een vluchttrap. Ook in de plint vinden een aantal wijzigingen plaats. Er wordt nog gestudeerd op de aanpak van de luifel boven de entree.
De commissie merkt op dat dit beeldbepalende pand eigenlijk als toekomstig monument behandeld moet worden en stelt voor het plan om advies aan monumentenzorg voor te leggen. De kleurwijziging van het geschilderde beton vind zij op voorhand niet acceptabel. Daarnaast wijkt het nieuwe kozijnprofiel sterk af van het bestaande, terwijl een meer gelijkend profiel goed te maken is. Zowel de lift als de noodtrap zouden als toegevoegd element dienen te worden vormgegeven.
Aangezien in de volgende vergadering ook de aangrenzende nieuwbouw wordt ingediend spreekt de commissie af het plan samen met het advies van monumentenzorg over twee weken te beoordelen. Hiertoe verzoekt zij een overzichtelijke lijst van alle wijzigingen en ingrepen aan het bestaande gebouw aan haar voor te leggen.

Adres

Amsterdam Jan Evertsenstraat 473

Criteria zoeken

Adviezen zoeken