Gemeente Amsterdam

Commissie Omgevingskwaliteit De Schoonheid van Amsterdam

Welstandsgegevens voor dit adres


AMSTELVEENSEWEG 122

 
Zaaknummer: 62516
Aanvraagnummer:
Advies aan: Zuid
 
Voorinformatie - - oprichten pand
Behandeld: 05-09-2012 door Commissie II B

Bezwaar
Aanwezigen
De heer Reid (JoustraReid architecten) en de heer Veen (Lingotto)

Planomschrijving
Het bouwblok met woningen is binnen het stedenbouwkundig vastgestelde kader ontworpen. Het staat los van het bouwblok uit de jaren '50 aan de Amstelveenseweg, omdat dit bestaande blok alzijdig is ontworpen. In deze tussenruimte bevindt zich de entree van het nieuwe bouwblok en de uiteinden van de galerijen met trappenhuis. Door middel van galerijen aan de achterzijde wordt iedere woning ontsloten. Aan de voorzijde zijn de buitenruimtes van de woningen in de vorm van loggia's vormgegeven. Op de begane grond is ruimte voor commerciële ruimtes. De gevelopbouw heeft aan de Amstelveenseweg een horizontale geleding, passend bij de bestaande blokken aan de Amstelveenseweg. Aan de Schinkelhavenstraat wordt de horizontale geleding op omgezet naar een verticale geleding om daarmee aan te sluiten op de tegenover liggende bebouwing. Aan de Schinkelhavenplantsoen wordt de schaal van het bouwblok verkleind om zo op de lagere naastliggende bebouwing aan te sluiten. De horizontale delen zijn van metselwerk. De verticale delen aan de Amstelveenseweg zijn van beton met een bladmotief en aan de Schinkelhavenstraat van metselwerk. Aan de achterzijde worden de geveldelen uitgevoerd in hetzelfde beton.

Beleidskader
Als beleidskader geldt de Welstandsnota 2009 'De Schoonheid van Amsterdam Digitaal' voor Oud-Zuid en de gebiedsgerichte criteria voor de Schinkelbuurt. In het document 'Bouwenvelop en Stedenbouwkundige uitgangspunten Amstelveenseweg 122, dd. 21 juni 2011' zijn aanvullende welstandscriteria opgesteld waaraan het bouwplan dient te voldoen. Deze zijn:
- gebouw als markering, schakelpunt Vondelpark en brug Kostverlorenvaart;
- begeleiding fietsroute;
- de gevel is belangrijker dan de vloer;
- baksteen in verschillende verbanden en kleurnuances;
- zo mogelijk inpassing Art Nouveau huisje en Boomschorshuisje;
- zoveel mogelijk entrees aan straat;
- entrees zijn verbijzonderd, fijn gedetailleerd en herkenbaar;
- hoofdzakelijk verticale elementen ondersteunen de geleding (spel horizontaal / verticaal);
- toepassen van decoratieve kleine elementen die niet bijdragen aan de constructie.

Beoordeling
Hoewel er waardering is voor de hoofdopzet van het plan met straatgevels die in ritmiek steeds reageren op de verschillen in context, constateert de commissie ook dat de vastgestelde bouwenvelop leidt tot een opgave die architectonische knelpunten oplevert. Zo ligt het bijvoorbeeld op de afgesnoten hoek voor de hand om de hoofdentree te plaatsen. De hoofdentree ligt echter verscholen in de ruimte tussen het bestaande jaren '50 blok en het nieuwe blok. Dit, terwijl de criteria aangeven dat de entrees zoveel mogelijk aan de straatzijde moeten liggen. Ook de keuze voor een galerijontsluiting staat opgespannen voet met deze richtlijn. De commissie uit dan ook haar zorg over de kwaliteit van het binnengebied en van de ruimte tussen het jaren '50 blok en het nieuwe blok, die met de invulling van galerijen en een trappenhuis een laagwaardige uitstraling oplevert.
Zoals aangegeven is er waardering voor de uitwerking van de gevels en de wijze waarop de horizontale geleding aan de Amstelveenseweg op subtiele wijze overgaat in een verticale geleding aan de Schinkelhavenstraat en -kade. In het huidige voorstel is echter de horizontale geleding aan de Amstelveenseweg zeer streng vormgegeven, waardoor deze gevel eerder de uitstraling van een kantoorgebouw dan een woongebouw heeft. Gepleit wordt om hier een balans te zoeken tussen horizontale en verticale geleding.

Adres

Amsterdam Amstelveenseweg 122 1

Criteria zoeken

Adviezen zoeken