Gemeente Amsterdam

Commissie Omgevingskwaliteit De Schoonheid van Amsterdam

Welstandsgegevens voor dit adres


AMSTELVEENSEWEG 91

 
Zaaknummer: 61518
Aanvraagnummer:
Advies aan: Zuid
 
- - reclame
Behandeld: 22-02-2012 door Commissie II A

Ernstig bezwaar
Planomschrijving
De gevel van de begane grond is geheel blauw geschilderd en de kozijnen van de deur zijn groen. Boven het etalageraam is een reclamebak aangebracht, die uitsteekt ten opzichte van de gevel. Ook deze is blauw geschilderd en daarop is in gele letters de naam van het restaurant aangebracht.
Op de aanvraag van deze reeds uitgevoerde activiteiten is op 28 november 2011 negatief geadviseerd op basis van het welstandsbeleid en de reclamerichtlijnen.
De aanvrager heeft bezwaar tegen de weigering aangetekend. Hij geeft aan dat er geen bouwkundige wijzigingen hebben plaatsgevonden. De bak waarop de reclame is aangebracht was reeds aanwezig bij overname van het restaurant en vergund op 17 april 1996. Ook is de aanvrager het niet eens met het bezwaar op de gekozen kleurstelling. Aangezien het een Braziliaans restaurant betreft zijn de kleuren van de Braziliaanse vlag gebruikt. Deze kleuren conflicteren volgens de aanvrager niet met de gevelbekleding van de omliggende panden.
Tenslotte wordt in de zienswijze aangehaald dat de opmerking dat voor reclame volgens de richtlijnen centrale plaatsing in de gevel wordt voorgeschreven, niet in de 'beleidsregels reclame Amsterdam Oud Zuid 2004' zou staan.
Gezien de zienswijze, verzoekt het stadsdeel de commissie het voorsetl opnieuw te toetsen aan alleen de welstandsnota.

Beleidskader
Als beleidskader geldt de Welstandsnota 2009 'De Schoonheid van Amsterdam Digitaal' voor Oud-Zuid en de bijbehorende ordekaart. Deze geeft voor dit pand in de Concertgebouwbuurt zone B en basisorde aan.
Zone B geeft aan: beschermenswaardige zone met een nadrukkelijke stedenbouwkundige verbijzondering, dikwijls onderdeel van een bijzondere ruimtelijke structuur. Voor deze zone geldt als uitgangspunt handhaving van de ruimtelijke structuur en van het historische straatbeeld.
Basisorde: kenmerkende bouwwerken met basiskwaliteit, of bouwwerken die door ingrijpende wijzigingen hun architectonische meerwaarde hebben verloren. De oorspronkelijke karakteristiek vormt het uitgangspunt. Afwijkingen van de oorspronkelijke gevelelementen in vorm, maat, materiaal, detaillering, verhouding en kleur zijn denkbaar, als deze niet leiden tot een visuele verstoring van de architectuureenheid als geheel en van het straat- en/of gevelbeeld.
In paragraaf 8.2 (pag. 110) van de welstandsnota is voor de ruimtelijke systemen 19de-eeuwse Ring en Gordel '20-'40 opgenomen dat bestaande kozijnen en gevels in ernstige strijd zijn met redelijke eisen van welstand, indien de kenmerken van de oorspronkelijke gevel zichtbaar zijn aangetast, genegeerd of onzichtbaar gemaakt, waardoor hetzij de uniciteit van het pand, hetzij de samenhang van de architectuureenheid verloren gaat. Dit is ondermeer van toepassing op winkelpuien, en verf op gevels.
De excessenregeling van de nota geeft aan dat er sprake is van ernstige strijd met redelijke eisen van welstand bij onder andere:
- het ontkennen van architectonische bijzonderheden bij aanpassing van een bouwwerk;
- toepassing van felle of sterk contrasterende kleuren, daar waar er geen aanleiding voor is;
- te opdringerige of veelvuldig herhaalde reclames.

Beoordeling
Het blauw schilderen van de gehele gevel op de begane grond inclusief het kozijn van het etalageraam en het bestaande reclamebord en het schilderen van de deur in een fel groene kleur is niet passend in de karakteristiek van de 19de-eeuwse architectuur. Bovendien wordt hierdoor het onderscheid in gevelonderdelen als penanten, borstwering, kozijnen en reclameaanduiding teniet gedaan. Het schilderen en de toegepaste bedrijfskleuren overheersen het gevelbeeld en vormen daarmee een ernstige aantasting van zowel het gevel- als straatbeeld. Gelet op het bovengenoemde beleidskader zijn deze reeds uitgevoerde werkzaamheden, zoals ook in het advies van 28 november 2011 is aangegeven, dan ook in ernstige strijd met redelijke eisen van welstand.
De gevels van de overige panden in de straat waar naar verwezen wordt zijn niet tot stand gekomen met een positief welstandsadvies en vormen voor de commissie derhalve geen aanleiding om het advies te herzien.
De reclamebak is in 1996 vergund en wordt derhalve als bestaande situatie gezien. De naamgeving voor het restaurant dient derhalve tot deze zone beperkt te worden.

Adres

Amsterdam Amstelveenseweg 91 1

Criteria zoeken

Adviezen zoeken